
EMDR Terapisi Nasıl Uygulanır
EMDR terapisinde geçmiş, şimdi ve gelecek çalışır. Öncelikle terapi planlaması yapılarak rahatsız edici geçmiş anılar, travmalar tespit edilir, bazı hazırlık çalışmaları yapıldıktan sonra geçmiş anılar çift taraflı uyaranla birlikte terapide işler. Böylece duyarsızlaştırma ve yeniden işlemleme yapılır. Daha sonra kişiyi şimdiki zamanda etkileyen durumlar, kişiler, yerler gibi tetikleyiciler ele alınarak çalışılır.
En son ise geleceğe yönelik yeni bakış açısıyla, yeni davranışları da içeren gelecek protokolü uygulanır.
EMDR Terapisinde 8 aşamalı bir protokol uygulanır.

Bunlar
Danışanın geçmişi: Danışanın yaşam öyküsü alınarak klinik değerlendirme yapılır. Yaşanılan sorunların ve semptomların kaynağı olan anılar çıkartılır.
Şimdiki zaman tetikleyiciler ve gelecekle ilgili hedefler oluşturulur.
Hazırlık: Danışan EMDR konusunda bilgilendirilir. Güvenli yer, kaynak yükleme benzeri egzersizler yapılır.
Değerlendirme: seçilen hedef anıyla ilgili görüntü üzerinden, kişinin kendisiyle ilgili olumsuz inancı tespit edilerek, duygular ve beden duyumları belirlenir.
Duyarsızlaştırma: danışanla seanslarda anıya çift taraflı (bilateral) uyarım uygulanarak, olumsuz inanışı, duyguların anıya ait görüntü, ses, koku gibi uyarımların ve beden deneyimlerinin işlenmesini sağlar.
Her setten sonra terapist ve danışana zihninden geçenleri sorar ve gerekli yerlerde müdahalelerde bulunmak süreci takip eder. Anı daha az rahatsızlık veren nötr bir hale gelene kadar duyarsızlaşmaya devam edilir.
Yerleştirme: Yeni olumlu inanış için setler yapılır.
Beden tarama: Danışanın bedeninde rahatsızlık veren duyguların işlenmesini sağlar.
Kapanış: Çalışmanın değerlendirilmesi yapılır.
Yeniden değerlendirme: Bir önceki seansın değerlendirilmesi yapılır. Yeni veriler değerlendirilir. Diğer anılarından değerlendirmesi yapılarak çalışmaya devam edilir.